17/11/08

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ...

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ... ΕΙΔΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ....
ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ! ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ!Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΗΡΩΩΝ!!!

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΜΑΥΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΕΚΕΙΝΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΥΡΑΝΙΑΣ....ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ....
ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΝΕΚΡΩΝ ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ..ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ .....

18 σχόλια:

Daria είπε...

Διαβάζω διάφορα αυτές τις μέρες. Αυτό που κυρίως με ενοχλεί είναι η προσπάθεια πολλών να υποβαθμίσουν το γεγονός με αναλύσεις του στιλ: "Η όλη φάση στο πολυτεχνείο ξεκίνησε για συντεχνιακούς λόγους. Οι φοιτητές ήθελαν να δοθεί λύση σε διάφορα φοιτητικά πρόβλήματα και δεν ξεκίνησαν για να ρίξουν τη χούντα." Ή "στο πολυτεχνείο δεν σκοτώθηκαν φοιτητές αυτοί σκοτώθηκαν στις ταράτσες των γύρω πολυκατοικιών και στους δρόμους" Ή "το πολυτεχνείο δεν έρριξε τη χούντα, απλά έφερε τον Ιωαννίδη που έψαχνε μια ευκαιρία να ρίξει τους συνταγματάρχες και στην ουσία έφερε μια πιο άγρια χούντα" και άλλα τέτοια.
Για μένα το θέμα δεν είναι με ποιά αφορμή ξεκίνησε ή τι βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα είχε. Πιθανόν η πρώτη αφορμή ήταν συνταχνιακή. Και ναι, δεν έπεσε το Νοέμβρη η χούντα. Όμως, σε δύσκολους καιρούς που απαγορευόταν τέτοιες καταστάσεις κάποιοι μπήκαν μέσα, το κατέλαβαν και ενώ μπορεί να ξεκίνησε με καθαρά φοιτητικά αιτήματα κατέληξε να φωνάζει για πτώση της χούντας και ελευθερία. Ήταν η αφορμή για να πάρουν θάρρος όσοι δεν τολμούσαν πριν και να κατέβουν κάτω. Ο κόσμος, είναι αλήθεια, ήταν αδρανής μέχρι τότε. Ο πολύς κόσμος βολεμένος και φοβισμένος. Εκτός από μερικούς "τρελούς" που έδωσαν άλλοθι και στους υπόλοιπους μετά. Το Πολυτεχνείο έφερε τη χούντα του Ιωαννίδη ΟΜΩΣ ήταν το πρώτο χτύπημα για να ξεκινήσει το ντόμινο που σε μερικούς μήνες θα έρριχνε τη χούντα.
Προσωπικά δεν με νοιάζει γιατί αυτοί οι άνθρωποι το ξεκίνησαν. Με νοιάζει το πως το εξέλιξαν και το γεγονός πως είχαν την τρέλα και το θάρρος να φωνάζουν "Κάτω η χούντα", να αντιμετωπίσουν το τανκς που έρριξε την καγκελόπορτα.
Και ναι, δεν με νοιάζει αν σκοτώθηκε κόσμος μέσα ή έξω από το Πολυεχνείο. Υπήρξαν νεκροί και αυτοί οι άνθρωποι δεν αυτοκτόνησαν. Τους σκότωσαν όπλα.
Το πως μετά το Πολυτεχνείο λειτούργησε σαν άλλοθι ή σαν εξαγοράσιμο παρελθόν για τις φιλοδοξίες κάποιων με αφήνει παγερά αδιάφορη και στο δικό μου το μυαλό δεν υποβαθμίζει το τι έγινε εκείνο το βράδυ.
Καλησπέρα και συγγνώμη για το σεντόνι απλά κάθε χρόνο τέτοιες μέρες τα παίρνω στο κρανίο. Γιατί το έζησα, όπως το έζησα τότε, και κυρίως έζησα το αμέσως μετά. Και δεν μπορώ να ακούω το κάθε αγέννητο τότε τσόλι (δεν εννοώ εσένα φυσικά) να λέει μαλακίες.

Ανώνυμος είπε...

Νταρια μου δε χρειαζεται να εκνευριζεσαι τοσο. Παντα θα υποβαθμιζουν ολων των ειδων αυτες τις ιστοριες. Το ξερεις πολυ καλυτερα απο εμενα και δυστυχως δε μπορεις να κανεις κατι για να το αλλαξεις αυτο. Το μονο που μπορεις να κανεις -ειδικα εσυ που το εζησες- ειναι να δινεις την πραγματικη οψη των οσων συνεβησαν τοτε, σε αυτους που ενδιαφερονται να μαθουν. Ολα τα υπολοιπα ειναι οι γνωστες "σειρηνες". Το μονο που εχεις να κανεις ειναι να κλεισεις τα αυτια σου... Εξαλλου απο αυριο και για ενα χρονο δε θα ασχοληθουν με αυτο το θεμα ξανα.
Ταπεινη αποψη καποιου που γεννηθηκε πολυ αργοτερα απο ολα αυτα που συζηταμε σημερα...

Ianos είπε...

Kαλη μου Daria...
Το πολυτεχνειο δεν υποβαθμιζεται και δεν λερωνεται οσο και αν το θελουν μερικοι ...
Οσο υπαρχουν ανθρωποι σαν εσενα εμενα και χιλιαδες αλλους που εχουν γνωση του τι εγινε και γιατι εγινε θα ζει και τα ιδανικα του θα ειναι παντα επικαιρα!
Ναι οι φοιτητες δεν ξεκινησαν τον αγωνα με σκοπο να ριξουν την χουντα ,ξεκινησαν γιατι η χουντα εβαλε σε εφαρμογη το διαταγμα 1347 σχετικα με τις επιστρατευσεις.
Και ετσι αρχισαν οι καταληψεις!
Και μετα το μνημοσυνο του Γεωργιου Παπανδρεου ολα εδειχναν οτι κατι σημαντικο θα γινει!
Και εγινε...
Αυτα τα παιδια ξεκινησαν μια καταληψη και γινανε συμβολα και ας μην ξεχνανε οι ξερολες την ΕΑΤ_ΕΣΑ ..τους βασανισμους ..τις εξοριες την τρομοκρατια των οπλων ..εμενα οι συγγενεις μου ηταν ο ενας στον ΑΙ Στρατη εξορια και ο αλλος μεσα στο πολυτεχνειο με δυο παιδια 10 και 4 στο σπιτι και την αδερφη του και μητερα μου εγκυος 7 μηνων σε μενα και με ενα κοριτσακι 4 χρονων χωρις τον αντρα της και πατερα μου να ειναι εκει γιατι ταξιδευε ,ναυτικος γαρ!
Και ομως τα παρατησε ολα οπως χιλιαδες αλλοι για να παει να αγωνιστει για την πτωση της χουντας.
Τετοιο παθος ειχαν αυτοι οι ανθρωποι ...
Και δεν μπορει να το μειωσει κανεις και τιποτα ...
Θαρρος να σταθουν μπροστα σε ενα τανκς αοπλοι ...
Να πεθανουν για αυτο που φωναζανε ... Ψωμι Παιδεια Ελευθερια...
Daria μου αμα δεν εγραφες δεν θα εγραφα οπως ειδες προτιμαω τα λιγα λογια αυτη την μερα γιατι την γιορτη την εκφυλιζουν διαφοροι ασχετοι που γραφουν ασυναρτησιες και δεν ειχαν καμμια σχεση ουτε αυτοι ουτε οι οικογενεια τους με αυτα τα γεγονοτα.
Και ασχετα με λογους αιτιες και αφορμες ηταν μια πραξη αντιστασης απεναντι σε ενα καθεστως που κατελυε το δημοκρατικο πολιτευμα και σαν τετοια και μονο ειναι αξιοθαυμαστη και αξιομνημονευτη!
Και δεν υπαρχει λογος να ζητας συγνωμη για το μεγεθος του σχολιου σου γραψε οτι και οσο θελεις χαρα μου να το διαβασω!
Και κατι τελευταιο για οποιον δεν ξερει η αγνοει ας διαβασει το βιβλιο του Περικλη Κοροβεση "ανθρωποφυλακες"να παρει μια γευση τι γινοτανε τοτε απο μια προσωπικη μαρτυρια...
Και ισως λεω ισως καταλαβει με τι τα βαλανε αυτα τα αοπλα παιδια τοτε..
Πολλες καλησπερες... αντε φουντωσα και εγω !χι!χι!χι!

Daria είπε...

Απλά απορώ πως κάποιοι άνθρωποι μπορούν να διαστρεβλώνουν τόσο πολύ ή να μη βλέπουν καν γεγονότα. Ακόμα και πως στο Πολυτεχνείο δεν έγινε τίποτε έχω διαβάσει. Δεν υπήρξε, σου λέει ο άλλος. Κι αρχίζεις ν' αναρωτιέσαι. Στραβός είναι ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε;
Ούτε εγώ είχα σχέση άμεση με το γεγονός. Όπως ίσως διάβασες, ήμουν και μακρυά και μικρή. Και η οικογένειά μου φοβισμένη πολύ, γιατί πλέον είχαν παιδιά και δεν τους έπαιρνε. Καλώς ή κακώς. Δεν τους μέμφομαι γιαυτό. Όμως είδα, άκουσα, ζούσα τότε δεν ήμουν αγέννητη. Κι έρχονται κάποιοι που ήταν αγέννητοι και σου λένε δεν είδες τίποτε. Λάθος κατάλαβες. Ε τρελαίνομαι τότε.

Ianos είπε...

Στραβα αρμενιζουμε !Αυτο ειναι το μονο σιγουρο!
Τα γεγονοτα του πολυτεχνειου ειναι
αδιαμφησβητητα και το να το συζηταμε αν γινανε ειναι αστειο!
Το να μην εχει ο αλλος σχεση αμεση με τα γεγονοτα οπως και το να μην αντιδρασει ενας ανθρωπος που εχει οικογενεια και ευθυνες ειναι κατανοητο και σεβαστο!
Εμενα ετυχε να ειναι μεσα συγγενικα μου προσωπα και να εχω την τυχη να ακουσω τα γεγονοτα απο πρωτο χερι.
Οσο για τους υποστηρικτες του ψεματος ενα εχω να πω η ημιμαθεια ειναι χειροτερη απο την αμαθεια.
Και δυστυχως Daria μου οι πιο πολλοι απο αυτους που λες ειναι απλα ημιμαθεις.

Daria είπε...

http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=52&t=136182&view=unread#unread

Για να πάρεις μια ιδέα γι αυτά που σου λέω.....

Ianos είπε...

Daria moy ...
Kαι μπηκα και διαβασα και εφριξα και απορησα και με το κουραγιο μερικων να κανουν και διαλογο με ανιστορητους εθνικιστες!
Η απαντηση του navajo ειναι αποστωμοτικη και εμενα με καλυψε!
Και δειχνει και την διαφορα επιπεδου των δυο πλευρων!
Και να σου πω και κατι δεν διαβασα καμια αποδειξη απο κανεναν τους διαβασα μονο ανακριβιες ,θεωριες συνωμοσιας ,θα , ομως, μπορει...
Αηδιες δηλαδη μετα συγχωρησεως μεσημεριατικα...
Το γνωστο οτι δεν μπορουμε να φτασουμε προσπαθουμε να το ξεφτιλισουμε ,αστους ματαιοπονουν...
Το πολυτεχνειο ειναι πολυ μεγαλο και δεν μπορουν να το εκφυλισουν μεσω της διαστρεβλωσης της αληθειας!Το προσπαθουν πολλα χρονια χωρις επιτυχια αλλωστε..
Αυτοι που νοσταλγουν την χουντα αραγε την εχουν βιωσει?
Και καλη μου Daria αυτους τους ανθρωπους τους αντιπροσωπευουν κοματα οπως η ΕΠΕΝ που ειναι το 1% του εκλογικου σωματος.
Ας τους αφησουμε στην απομονωση και στην πλανη τους,νοσταλγοι ενος καθεστωτος που δεν θα ξαναερθει ποτε , γιατι αυτο επιζητουν να δημιουργησουν θεμα χωρις στην ουσια να υφισταται και να δικαιολογουν την υπαρξη τους στα πολιτικα δρωμενα.
Μην πεφτεις στην παγιδα και μην τους κανεις αυτη την χαρη!
Πολλες χαμογελαστες καλησπερες!!!

κόκκινο μπαλόνι είπε...

Και καλά...τη Ντάρια την έχω μάθει....πάει και διαβάζει κάτι τέτοιες μ@λ#κ^&, και τα παίρνει, μαλώνει κιόλας καμιά φορά και έρχεται και γίνεται....Ε Ξ Α Λ Λ Η!
Εσύ καλό μου παιδί, γιατί το έκανες;;;
Μα πως αντέξατε και οι δυο σας;;;;έφτασα μέχρι το σεντόνι που υπέδειξες Ιανέ και έφυγα να έρθω να σας βρίσω που κάθεστε και ασχολείστε!
Πλάκα πλάκα...μ'αρεσε το δεύτερο βίντεο, που επειδή ήταν τόσο μικρό έδειξε ότι η στιγμή χάραξε το γεγονός στην Ιστορία!
Καλησπέρα σας

Ianos είπε...

Καλως το κοκκινο μπαλονι....
Χα χα χα...Το εκανα γιατι μου το ζητησε η Daria και δεν της χαλαω χατηρια...
Να σου πω την αληθεια και εγω δεν αντεξα πολυ λιγους διαβασα και μου τσιτωσαν τα νευρα οποτε το αφησα γιατι δεν λεει να εκνευριζομαι με τετοιου ειδους ανθρωπους!
Και να βρισεις οσο θελεις εχω κλεισει τα αυτια μου!!!
Αυτα τα 10 δευτερολεπτα εχουν μια τετοια δυναμη ...απιστευτη δυναμη!!!
Και εγω ηθελα να αφησω σχολιο στην δικια σου αναρτηση αλλα το αφησα για μετα και με προλαβες...
"35 χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο συνεχίζει να έχει για μας σημασία. Για μας που, όχι απλά ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ, αλλά δεν είχαμε καν γεννηθεί. Και σηματοδοτεί τους αγώνες μας για παιδεία, ελευθερία, δημοκρατία και κυρίως αξιοπρέπεια.

Γιατί αυτή η αξιοπρέπεια είναι η κληρονομιά που μας δώσαν οι γονείς μας"
Με αυτο το κομματι του κειμενου σου ... ταυτιζομαι δεν συμφωνω απλως...
Πολλες καλησπερες ...

κόκκινο μπαλόνι είπε...

υ.γ. α, και ήθελα να σου πω ότι το άλλο με τη νεράιδα το έκλεισες πολύ καλά! Εντυπωσιάστηκα!
Θα το έγραφα εκεί, αλλά καλύτερα ο τελευταίος λόγος να είναι δικός σου!

Ianos είπε...

Αισθανομαι κολακευμενος που εντυπωσιασα ενα τοσο εξυπνο ανθρωπο οπως εσυ!!!
Ειλικρινα στο λεω...

Daria είπε...

Άσχετο, αλλά πολύ ωραίο το κομμάτι των Nazareth που διάλεξες να μας υποδέχεται. :)) :))

κόκκινο μπαλόνι είπε...

κρύβε λόγια αγαπητέ....τόσο έξυπνη....υπερβολές! Με κάνεις και κοκκινίζω!
Nazareth, Deep Purple, περνάμε "απολογιστική" περίοδο βλέπω!
Καληνύχτα μας

Ianos είπε...

Daria ακου τι θυμηθηκα τωρα που ειπαμε για μουσικη..
Γυρω στο 1986 ημουνα 12 χρονων σπορος.
Μια ημερα ηρθε ο μεγαλος μου ο ξαδερφος 22 χρονων τοτε και με πηρε να παμε βολτα!
Η βολτα μας κατεληξε σε ενα δισκοπωλειο στο Μοναστηρακι το "seven",ενα υπογειο με χιλιαδες δισκους που εδινε το προνομιο οτι οποιο δισκο διαλεγες τον πηγαινες σε ενα υπαλληλο που εκτελουσε xρεη dj και στον εβαζε και τον ακουγες πριν τον αγορασεις!
Ο ξαδερφος μου με αφησε να ψαξω και μου ειπε "παρε οποιο δισκο θελεις στον κανω δωρο"...
Τοτε ηταν στην μοδα οι wham o jackson oi Duran Duran και περιμενε οτι η επιλογη μου θα ηταν κατι τετοιο .
Ακομα θυμαμαι το γουρλωμα των ματιων του οταν του πηγα το δισκο
"THE MAGICIANS BIRTHDAY" των uriah
heep!
"Τι πηρες εκει" μου ειπε" εισαι σιγουρος? "
"Απολυτα" του απαντησα
Με πηγε στο dj να το ακουσω ελπιζοντας οτι θα απογοητευομουνα και θα το αφηνα !
Μολις ακουσα το "sunrise" κραταγα το δισκο ακομα πιο σφιχτα μην μου τον παρουν !
Ηταν η στιγμη που ερωτευθηκα την ροκ μουσικη!
Και ακομα θυμαμαι τα λογια του υπαλληλου στο ξαδερφο μου "αστο φιλε μην προσπαθεις να τον κανεις φλωρακι το χει ο πιτσιρικος, ειναι ροκ" και μου εκλεισε το ματι!
Και αυτο το τραγουδι των Ναzareth ειναι αγαπημενο κομματι που λεει μεγαλες αληθειες στους στιχους του!
Πω πω... φλυαρω παλι...
Πολλες χαμογελαστες καλησπερες!!!

Ianos είπε...

Κοκκινο μπαλονι....
Εγω οτι βλεπω η μαλλον για να ειμαι κυριολεκτικος οτι διαβαζω λεω!
Απο αυτα βγαινει η αποψη μου και δεν πιστευω να κανω λαθος!
Υστερα,ακομα και υπερβολικος να ειμαι(που δεν ειμαι), δεν μπορω να καταλαβω αν κοκκινισες γιατι εισαι το κοκκινο μπαλονι!Να μου το λες οταν γινεται!-))
Κανω συχνα αναδρομη σε αυτα τα τραγουδια τα αγαπω παρα πολυ βλεπεις..
Ασε που μπορει να δουν και οι νεωτεροι που μπαινουν στο Blog τι σημαινει γραφω και παιζω μουσικη...

Daria είπε...

Αύριο, εκτός απροόπτου, θα είμαστε εδώ: http://ixnilasies.blogspot.com/2008/11/blog-post_12.html.
Εγώ και το κόκκινο μπαλόνι. Θα το πω και στην μικρή ξένη. Και στη "συνομιλία". Αν θες πέρνα κι εσύ να τα πούμε κι από κοντά.
Καλησπέρα.
Για περισσότερες πληροφορίες θα βρεις το μέιλ στο προφίλ το δικό μου ή του μπαλονιού.

Daria είπε...

Δεν έλαβα το μέιλ σου Ιανέ. Αν θες ξαναστείλτο στο bogd61@hotmail.com

Ανώνυμος είπε...

1622.....1285