4/10/08

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ


Πριν λιγο καιρο συζητουσα με τον κολλητο μου για το φαινομενο της πεταλουδας.
Αφορμη της συζητησης η ταινια απο την οποια εχω δανειστει και την φωτογραφια .
Στην κυριολεξια η φραση φαινομενο της πεταλουδας ειναι συγγενικη με την θεωρια του χαους και σε απλα ελληνικα αναφερεται στην ιδεα οτι κατι ανεπαισθητο οπως το φτερουγισμα μιας πεταλουδας μπορουν να δημιουργησουν μικρες αλλαγες στην ατμοσφαιρα και αυτες οι αλλαγες να οδηγησουν σε μεγαλυτερο φαινομενο.
Μεταφορικα που ειναι και το θεμα μας λεει οτι μια μικρη, μια ελαχιστη μεταβολη σε μια ροη γεγονοτων οδηγει μετα απο καιρο σε μια εξελιξη δραματικα διαφορετικη απο αυτη που ηταν να συμβει.
Αληθεια ποσες φορες δεν εχουμε σκεφτει να μπορουσαμε να αλλαξουμε πραγματα απο το παρελθον μας .
Ποσες φορες δεν σκεφτηκαμε οτι αν ειχαμε κανει κατι διαφορετικο σε μια κατασταση θα ειχαμε ενα τελειως διαφορετικο αποτελεσμα.
Και ποσες φορες δεν θα θελαμε να διορθωσουμε ενα μεγαλο λαθος μια μεγαλη αδικια να προλαβουμε ενα ατυχημα ενα ξαφνικο και αδικο για εμας θανατο..
Στην ταινια, αυτη την δυνατοτητα ειχε ο πρωταγωνιστης μονο που καθε φορα που αλλαζε κατι το αποτελεσμα στο τελος ηταν χειροτερο απο αυτο που επιθυμουσε.
Ειναι ομως ετσι ;Aν υποθετικα υπηρχε αυτη η δυνατοτητα καθε αλλαγη που θα καναμε θα οδηγουσε σε ενα ντομινο που θα μας οδηγουσε στο ιδιο αποτελεσμα απο αλλο δρομo;
Σκεφτηκα τι θα γινοταν αμα ειχα παρει αλλες αποφασεις σε κρισιμα σημεια της ζωης μου.
Να σας πω την αληθεια για καθε καλο που σκεφτομουν μου ερχοτανε και ενα αντιστιχο κακο, πραγμα που εκανε αδυνατο να καταλαβω τελικα αν θα ηταν θετικο η αρνητικο να ειχα αλλαξει κατι απο τις ηδη ειλλιμενες αποφασεις μου.
Τελικα αποφασισα οτι δεν θα ηθελα ποτε να εχω αυτην την δυναμη δεν θελω να αλλαξω κατι απο αυτα που εχω κανει.
Λαθος αποφασεις ,κακες στιγμες,απογοητευσεις και καταστροφες ειναι ολα τους δικες μου αποφασεις που με κανανε αυτο που ειμαι τωρα, καλο η κακο...
Αυτο το συνολο των επιλογων μας ειμαστε ,αυτο μας καθοριζει ως χαρακτηρες και απο αυτες γινομαστε η καλυτεροι η χειροτεροι ανθρωποι...
Ας αφησουμε το παρελθον στο παρελθον και ας μαθουμε βλεποντας το οχι αλλαζοντας το ακομα και αν ειχαμε τον τροπο να το κανουμε...

7 σχόλια:

Daria είπε...

Δεν νομίζω πως θα άλλαζα κάτι απ' όσα έχω κάνει. Καμμία από τις αποφάσεις που πήρα. Και πριν πεις πως αυτό είναι ιδιαιτέρως εγωιστικό (που ίσως είναι...) θα σου πω, πως κυρίως δεν θέλω να μπαίνω στη διαδικασία να σκεφτώ "τι θα γινόταν αν..." Δεν έχουν κανένα νόημα αυτές οι σκέψεις. Τις βάζω στο ίδιο επίπεδο με το "αν η γιαγιά μου είχε καρούλια θα ήταν τρένο". Έτσι κι αλλιώς όπως είχα διαβάσει στην "Αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι", η ζωή μας είναι μια πρόβα τζενεράλε μόνο που δυστυχώς ποτέ δεν θα παίξουμε στην παράσταση (δεν είναι αυτή η ακριβής διατύπωση αλλά αυτό είναι το ζουμί).
Γειά σου Ιανέ...

Ianos είπε...

Καλησπερα σας!!!Μετα την γονιμη μπορω να πω διαφωνια μας στα περι πατριδας εδω θα με βρεις απολυτως συμφωνο,και εγω το ιδιο ακριβως πιστευω και δεν ειναι θεμα εγωισμου πιστευω οτι ειμαστε οι επιλογες μας ,σωστες η λαθος αρα αν τις αλλαξω γινομαι και εγω καποιος αλλος.

Vlaxos (Σιάτρας Σπύρος) είπε...

Χμ!

Αρχίζεις και περνάς από "μικροσκόπιο" Ιανέ!

Γίνομαι "καχύποπτος" πια, όταν συναντώ κάποιον με ταυτόσημες απόψεις...

Την καλημέρα μου

Ianos είπε...

Καλησπερα φιλε vlaxo!Δεκτο και το μικροσκοπιο σου.Δεκτη και η καχυποψια σου εντος εισαγωγικων και τα δυο.
Που ξερεις μπορει στον μελλον να βρεθει και θεμα που θα διαφωνουμε,η απλα μπορει να εχουμε την ιδια οπτικη σχετικα με ορισμενα πραγματα στην ζωη και να μην τυχει,ειδομεν...

ΞΕΝΗ είπε...

Alithia den tha itheles na allakseis tipota; Egw tha ithela na ta allaksw ola.Isos tote imun mia alli, kaliteri, pou prolavene tis efkaires kai pu isos tora na itan pio aisiodoksi.

Ianos είπε...

Καλησπερα ξενη!Καλως ορισες!
Καταρχας διακρινω μια μελαγχολια και μια απαισιοδοξια που ξεκιναει ακομα απο το ονομα σου!(ξενη)!!!
Στην ερωτηση σου τωρα,εχεις σκεφτει πως μπορει να τα αλλαζες ολα και τελικα το αποτελεσμα να ηταν χειροτερο η το ιδιο?
Εχεις σκεφτει οτι αυτες σου οι αποφασεις σου λαθος -σωστες καθορισαν και καθοριζουν την μοναδικοτητα σου ?
Εγω οπως εχω γραψει και στην αναρτηση πιστευω οτι ειμαστε το συνολο των επιλογων μας οποτε η γνωμη μου ειναι μαθε απο τα λαθη σου και δημιουργησε ενα καλυτερο ευατο αποφευγοντας την επαναληψη τους.
Και κατι τελευταιο η πορεια της ζωης ειναι κυκλικη γιαυτο αν εισαι στην κατω πλευρα του κυκλου αυτη την στιγμη ετοιμασε τον ευατο σου για την επανω ...θα ερθει σιγουρα...

Ανώνυμος είπε...

Την καλησπερα μου σε ολους...
Καλοσωριζομαι κι εγω απο μονος μου στο blog του ΙΑΝΟΥ, μιας και εδω και λιγες μερες αποτελω συγκατοικος του, που με την ευγενια του και την ανοχη του μου επιτρεπει στο εξης να κανω τις δικες μου αναρτησεις απο εδω!!
Οσο για την συγκεκριμμενη αναρτηση, δεν μπαινω καν στον κοπο να σκεφτω τι θα επρεπε να αλλαξω αν γυριζα πισω στον χρονο! Δεν υπαρχει κανενας λογος να πιστευω οτι θα διορθωνονταν τα πραγματα... Αν παρουμε και την αποψη της ταινιας (απ' τις αγαπημενες μου), μαλλον χειροτερα θα τα εκανα! Εξαλλου, ποιος ξερει? ισως καποια μοιρα να εχει καθορισει το αποτελεσμα σε οτι και αν κανουμε! Απλα να μας αφηνει την ψευδαισθηση της επιλογης, ξεροντας η ιδια οτι οποιον δρομο κι αν διαλεξουμε, ο προορισμος ειναι ο ιδιος. Οποτε καλυτερα ειναι τα πραγματα οπως ειναι, αφου αν ειναι να 'ρθει, θε να 'ρθει, αλλιως θα προσπερασει....